zaterdag 28 april 2012

Opdracht week 2: Business Model Canvas

Tijdens de tweede week van dit blok hebben wij een opdracht gemaakt die aansloot bij het vak innovatie. Vorige week hebben wij ons bezig gehouden met de rechterkant van het Business Model Canvas. Deze week hebben wij de linkerkant van het model ingevuld.
Voor de volledige opdracht, klik hier

woensdag 25 april 2012

Uitleg Business Model Canvas



Toelichting:

Het Business Model Canvas bestaat uit de negen bouwstenen. De bouwstenen: Customer Relationships, Customer Segments, Channels en value propositions vormen samen de interne kant van een bedrijf. 'Value Propositions' zijn de producten/diensten die via 'Channels' aan de 'Customer Segments' worden geleverd. De bouwstenen: Key Partners, Key Activities, Key Resources, Cost Structure en Revenue Streams vormen gezamenlijk de externe zijde van een bedrijf. De bouwsteen 'Revenue Streams' geeft aan hoeveel inkomsten een bedrijf heeft en de 'Key Resources' beschrijven welke hulpbronnen het belangrijkst zijn om de inkomsten zo hoog mogelijk te maken. De 'Key Activities' geven weer wat je precies nodig hebt om zo goed mogelijk te presteren. De bouwsteen 'Key Partners' beschrijft welke partnerschappen een bedrijf heeft. Ten slotte is er nog de bouwsteen 'Cost Structure'. Als een bedrijf alle overige acht bouwstenen heeft beschreven, kan het een schatting maken over welke kostenstructuur er bij het bedrijf hoort.

Feedback gastcollege

Begin van week 2 hebben wij een gastcollege bijgewoond. Het gastcollege werd gegeven door Bob van Leeuwen die werkzaam is bij Interpolis als trendwatcher. Hij heeft verteld wat het beroep trendwatcher inhoud en welke trends nu aan de orde zijn in de samenleving.
Wij hebben individueel feedback gegeven over het gastcollege. Voor het document klik hier.

Business model van de krant zal veranderen

Artikel:
Klik hier om het artikel te bekijken

Toelichting:
Consumenten halen steeds meer nieuws binnen via het internet. En voor kranten wordt het steeds  moeilijker om als eerste met een nieuwtje te komen. Die zijn immers allang op het internet beland of besproken in het journaal of in actualiteiten talkshows. Bovendien wordt er verwacht dat de nieuwsvoorziening via het internet nog een grote ontwikkeling zal doormaken. En dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor het business model van de krant.

'Businessmodel Apple is fout'

Artikel:
Klik hier voor het gehele artikel.


Toelichting:
‘Het businessmodel van Apple is fout.’ zegt mediadeskundige Geert Lovink. Het snel groeiende elektronicabedrijf vraagt commissie voor gebruik van het product bovenop de aanschafprijs. Dat wijkt af van het aloude idee van de computer als universeel en open medium. Een interview met Geert Lovink over Apple en zijn alternatieven.

Businessmodel toegepast op digitaal leermateriaal

Business modellen worden niet alleen door bedrijven gebruikt, maar ook door scholen. TNO en CLU hebben onderzoek gedaan naar de inzet van digitaal leermateriaal. De onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Kennisnet. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het business model. Hieronder ziet u die presentatie.



dinsdag 24 april 2012

Nieuw businessmodel nodig bij veranderingen

Artikel:
Klik hier voor het lezen van het gehele artikel.

Toelichting:
Voor bedrijven is het erg belangrijk om het gehele bedrijf goed in beeld te krijgen.
Bedrijven krijgen een goed overzicht over de situatie van hun bedrijf d.m.v. het invullen van een businessmodel.
Als een bedrijf van plan is een nieuw product/dienst te gaan inzetten, is het raadzaam eerst een nieuw businessmodel in te vullen om te kijken of het nieuwe product/dienst rendabel is.
In dit artikel kunt u lezen hoe ABN Ambro dit ook heeft gedaan.

vrijdag 20 april 2012

Opdracht week 1: Business Model Canvas

Tijdens de eerste week van het vierde blok hebben wij een opdracht gemaakt die aansloot bij het vak innovatie. Wij hebben namelijk het rechter gedeelte van het Business Model Canvas ingevuld voor Jumbo. Voor de volledige opdracht, klik hier.

dinsdag 17 april 2012

Industrie investeert in innovatie

Artikel:
Klik hier voor het artikel

Toelichting: Uit onderzoek is gebleken dat zes op de tien bedrijven de afgelopen twee jaar compleet vernieuwde producten op de markt hebben gebracht.

Investering in snelle computers

Artikel:
Klik hier voor het artikel

Toelichting:
Minister Verhagen stelt 15 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar de volgende generatie snelle en energiezuinige computersystemen. De bovenstaande link geeft het gehele artikel weer.

Batterij slaat duurzame energie op

Artikel:
Klik hier voor het artikel

Toelichting:
Een chinese auto- en batterijfabrikant opent een enorm bouwwerk waarin duurzame energie kan worden opgeslagen. Zo wordt bijvoorbeeld windenergie op een efficiƫntere manier gebruikt.

3D-printer maakt onderkaak

Artikel:
Klik hier voor het artikel

Toelichting:
Een 83-jarige vrouw heeft een nieuwe onderkaak gekregen die met een 3D-printer gemaakt is. Dit is een medische wereldprimeur en daarmee erg innoverend op medisch en technologisch gebied.

Nokia telefoons opladen door zonnepanelen

Artikel:
Klik hier voor het artikel

Toelichting :
Het idee van Nokia om mobieltjes op te laden door middel van zonnepanelen is innoverend. Hierdoor kunnen mensen die vaak onderweg zijn voor bijvoorbeeld hun werk blijven bellen, sms-en, e-mailen of andere manieren van communiceren, zonder dat hun mobieltjes leeg raken. Zij kunnen namelijk onbeperkt opladen als de zon schijnt. Dit is erg innoverend, omdat nog geen enkele andere mobiele telefoon producent dit eerder heeft bedacht of getest.

Welkom

Welkom op onze blog, jumbo innovatie.
Op dit moment zijn we nog druk bezig
met de voorbereidingen en opmaak van
de blog.