woensdag 30 mei 2012

Weekopdracht 5/6: Bedrijfseconomie

Vorige week hebben wij onder andere de kosten, uitgaven, opbrengsten en ontvangsten van ons idee in kaart gebracht. Dit hebben wij gedaan door een liquiditeitsbegroting, resultatenbegroting en eindbalans op te stellen voor de eerste drie jaar.
Een investering kan natuurlijk positief of negatief uitpakken. We hebben daarom een best case scenario en een worse case scenario opgesteld.

Klik hier voor de toelichting van de gegevens en de worse case scanario.
Klik hier voor de best case scenario.

Weekopdracht 5/6: Een nieuw bedrijfsidee

Vorige week zijn wij druk bezig geweest met het bedenken van een nieuw bedrijfsidee!
Iedereen ziet dat de technologie met grote sprongen vooruit gaat. Jumbo zal op dit gebied moeten gaan innoveren. Ons idee zal ervoor zorgen dat Jumbo zijn goede marktpositie kan behouden. Bent u benieuwd naar ons idee? Klik hier.

Ons nieuwe bedrijfsidee hebben wij ook uitgelegd door middel van dit filmpje

woensdag 23 mei 2012

Vliegende auto is realiteit

Het artikel gaat over de nieuwste innovatie van de auto, namelijk de vliegende auto.
De auto is in Nederland gemaakt en is daarmee de eerste vliegende auto in Europa.
‘Take off’ voor Europa’s eerste vliegende auto, de PAL-V uit Geertruidenberg.Het Nederlandse bedrijf gaat de vliegende auto eind 2014 aanbieden op de markt. In Amerika is er ook een bedrijf dat de vliegende auto in productie heeft genomen, deze zal eind 2012 op de markt komen en gaat $279.000 gaan kosten. De Nederlandse variant gaat minstens €200.000 kosten. Van concurrentie is geen sprake, zij gaan samen de markt ontginnen. In het artikel wordt ook vermeld dat het Nederlandse bedrijf PAL-V zich vooral op miljonairs, politie, leger en andere hulpdiensten gaat richten.

dinsdag 22 mei 2012

Zorgidee: Vier innovatieve projecten in de kijker

In het bovenstaande filmpje worden voorbeelden van nieuwe innovatieve trends en ontwikkelingen in de zorg gegeven. Deze technologische en procesmatige innovaties bieden nieuwe kansen voor de zorgsector van de toekomst.

Feedback op gastcollege financieren

Op maandag 21 mei 2012 hebben wij een gastcollege bijgewoond dat ging over financieren. Tijdens dit college werd met name de vraag 'hoe financieert een bank?' beantwoord. Ditmaal waren de gastsprekers Martin van Eijk werkzaam als accountmanager begeleiding bijzonder financiering en Tony van Driel werkzaam als teammanager bij virtueel service center. Beide gastsprekers zijn werkzaam bij Rabobank Nederland. Onze individuele feedback op dit gastcollege is hier terug te vinden.

Feedback praxisiserende Praxis

Beste Praxis,
Wij konden jullie link niet openen dus hebben wij geen feedback kunnen geven.
Bovendien was de opdracht te laat geplaatst.

Met vriendelijke groet,
tutorgroep 25

Boodschappenwagentje denkt met u mee

SmartCartEen team van Duitse onderzoekers denkt de oplossing te hebben gevonden om het winkelen in de supermarkten aantrekkelijker te maken. Met hun SmartCart lijkt de gewone supermarkt toch een beetje op digitale webwinkel.
Zo heeft het karretje onder andere een touchscreen voorop en locatiesensoren erin. Je hoeft dus niet meer te vragen waar een product staat, want het karretje navigeert je er gewoon naartoe.
Je kunt de SmartCart eigenlijk zien als een zeer uitgebreide versie van de handscanner.
Hiernaast zie je een foto van een prototype van de SmartCart.
Wilt u alles weten over dit slimme karretje, klik
hier!

maandag 21 mei 2012

Efficiënter werken dankzij mouwen met sensors

Een team van Duitse wetenschappers heeft speciale kleding met sensors ontwikkeld om de bewegingen van werknemers nauwkeurig te monitoren. Zo kunnen verschillende handelingen in fabrieken beter op elkaar worden afgestemd.  Er kan onder andere gemeten worden wanneer iemand iets vastpakt, grijpt, neerzet, samenstelt of loslaat. De software zet alles in statistieken en per individu kan bepaald worden wanneer het goed of fout gaat.
Klik hier voor de rest van het artikel.

Een innovatie idee

Zo'n innovatief imago dat de hipste mensen in New York voor je nieuwe spullen in de rij gaan staan, dat wil je wel. Apple kreeg het voor elkaar. Wilt u er meer over lezen en weten hoe Apple dit voor elkaar krijgt, klik dan hier.

Weekopdracht 4 Recht

Afgelopen week hebben we ons verdiept in de gebruiksvoorwaarden en het privacy beleid van een 5-aantal sites en in de gebruiksvoorwaarden en het privacy beleid van Jumbo. Het resultaat van deze opdracht is hier terug te vinden.

woensdag 16 mei 2012

Apple biedt 16 miljoen dollar voor merknaam iPad

De bedrijven Apple en het Chinese Proview zijn al enige tijd met elkaar in gesprek over een schikking nadat Apple door Proview werd aangeklaagd. Het Chininese bedrijf heeft sinds 2000 het recht op de merknaam Ipad. Apple heeft dit recht echter overgenomen voor een onbekend bedrag. Zie voor het gehele bericht deze link.


Feedback op gastcollege intellectueel eigendomsrecht

Op maandag 14 mei kregen we een gastcollege aangeboden dat ging over juridische aspecten die in verband staan met het intellectueel eigendomsrecht dat we dit blok bespreken. Het gastcollege werd verzorgd door de heer Dorus van der Burgt die werkzaam is bij VDB Advocaten & Notarissen. Onze individuele feedback op dit gastcollege is hier terug te vinden.

dinsdag 15 mei 2012

Ministerie waarschuwt voor gebruik Google Maps

In dit artikel wordt verteld dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeenten waarschuwt voor het gebruik van Google Maps op hun sites. Het gebruik van Google Maps op hun eigen sites kan leiden tot privacybezwaren, ook zijn de gebruikersvoorwaarden erg eenzijdig.

KPN en de toepassing van de techniek DPI

Er is een nieuwe techniek ontwikkeld, genaamd Deep Packet Inspection (DPI), dat na kan gaan wat mobiele internetters doen. Volgens dit artikel wil KPN deze techniek ook gaan toepassen omdat het bedrijf wil overstappen naar een nieuw verdienmodel, waarbij bellen over internet apart verrekend wordt. Om dat mogelijk te maken, wordt deze techniek toegepast. Volgens de Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom zou deze techniek de wet overtreden wat betreft het aftappen van privegegevens. Kortom, het is nieuwe techniek waarbij nog veel juridsche beperkingen bijkomen kijken.

The Pirate Bay geblokkeerd

Het artikel gaat over de blokkade naar 'The Pirate Bay' die ingevoerd moet worden.
'The Pirate Bay' is een website waar films, games, muziek, etc worden gedeeld met
andere gebruikers, zonder dat zij daar voor hoeven te betalen en het recht voor hebben.

De rechtbank heeft het vonnis op 10-05-2012 j.l. in een rechtszaak tussen Stichting
Brein en diverse telecom aanbieders uitgesproken. De telecom aanbieders moeten
de website tienwerkdagen nadat het vonnis bij de partijen afgeleverd is blokkeren
voor al haar gebruikers. Gebeurt dit niet, dan legt de rechtbank de telecom aanbieders
een boete op van 10.000 per dag met een maximum van €250.000.

maandag 14 mei 2012

Apple wil alsnog verbod op Galaxy Tab in Nederland

Dit is een online artikel over juridische beperkingen bij online innovatie. Apple wil een verbod op de Galaxy Tab en beschuldigt Samsung van verzinsels om de Galaxy Tab op de iPad te laten lijken. Een Haagsche voorzieningsrechter bepaalde eind augustus dat de Galaxy Tab in Nederland niet verboden wordt op basis van het modelrecht. Het modelrecht regelt de bescherming van de vormgeving van gebruiksvoorwerpen, zoals de iPad.

Weekopdracht 3 innovatie

In week drie kregen wij de opdracht om het Business Model Canvas toe te passen op Jumbo. Dit keer moesten wij gaan kijken wat er allemaal in de omgeving van Jumbo gebeurd rekening houdend met welke invloeden vanuit de omgeving, welke trends er zijn, wat de toekomst in gaat houden en hoe dit allemaal invloed heeft op Jumbo. De weekopdracht is opgedeeld in twee delen: deel 1 en 2 houden de trends en het toekomstig wereldbeeld in en deel 3 omvat de invloed van de trends op het Business Model Canvas van Jumbo.

Klik hier voor deel 1 en 2 van de weekopdracht
Klik hier voor deel 3 van de weekopdracht

Feedback Jack and Jones weekopdracht 3

Tijdens week 4 hebben wij weer feedback gegeven op de weekopdracht van een andere tutorgroep. Deze week was dat tutorgroep 41 met als gastbedrijf Jack and Jones. Klik hier voor onze feedback.

donderdag 10 mei 2012

Trends spotten volgens Bakas

Artikel:
Klik hier voor het artikel.

Toelichting:
Dit artikel gaat over hoe je het beste kunt trendspotten en wat er allemaal bij trendspotting komt kijken.

Feedback Gamma weekopdracht 2

Deze week hebben wij wederom de opdracht gekregen om feedback te geven op de weekopdracht van tutorgroep 30. Dit keer hebben wij naar hun tweede weekopdracht gekeken.
Klik hier voor onze feedback.

woensdag 9 mei 2012

Trendspotting: Het internationale kunst- en cultuurprogramma van de VPRO

Het programma 'Trendspotting' gaat in verschillende landen op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Bovendien proberen zij te achterhalen wat deze ontwikkelingen over onszelf en de maatschappij vertellen.
Een voorbeeld van een trend die wordt besproken in een aflevering is het onderwerp 'Slow Food' als reactie op fastfood. Ruim twintig jaar geleden protesteerde de Italiaanse Carlo Petreni tegen een vestiging van een fastfoodketen in het centrum van milaan. Na aanleiding van dit protest zijn er nu ook slow food ketens ontstaan. Klik hier om deze aflevering terug te kijken.

Een trendspotting blog over foods & drinks

Op deze site wordt een trendonderzoek bijgehouden, dat zich richt op het gebied van eten en drinken bij mensen onder 50 jaar. Dit gebeurt door middel van deskresearch, primair onderzoek en de oren en ogen goed openhouden.

Aan de hand van conclusies uit het onderzoek wordt een idee ontwikkeld waarvan zij verwachten dat het in 2015 een microtrend is.

Trend Spotting at Rosklide - H&M Life Video

In dit filmpje gaan twee vrouwen opzoek naar trends voor rock outfits. De trends die ze signaleren willen ze dan gaan gebruiken voor outfits voor H&M.

dinsdag 8 mei 2012

Wat is een trendwatcher?


Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het beroep trendwatchen. De vraag: 'wat is een trendwatcher?' wordt beantwoord in dit filmpje.
Trendwatchers worden ook wel trendspotters genoemd. Trendwatchers/trendspotters zijn personen die kijken naar wat er leeft in de samenleving en die de nieuwste trends voorspellen en signaleren.

Hopelijk bent u na het bekijken van dit filmpje meer te weten gekomen over trendspotters.

maandag 7 mei 2012

Feedback Gamma weekopdracht 1

Tijdens 'week 2' hebben wij de opdracht gekregen om feedback te geven op de eerste weekopdracht van een andere tutorgroep. Deze groep houdt een blog bij voor het bedrijf Gamma.
Klik hier voor onze feedback.